Planting _flowerbulbs

Plantinstructies / Tips

Op iedere verpakking vindt u de plantinstructies zoals planttijd, grondsoort, bloeitijd. Bent u een verpakking kwijtgeraakt of wilt u informatie over de planttijden? Dan hebben wij hier voor u nog een overzicht van de belangrijkste bloembollen uit onze collectie.

Voorjaarsbloembollen

Planting _bulbs

Voorjaarsbloembollen zoals Tulpen, Narcissen en Krokussen kunnen het best geplant worden tussen september en december. Grote bloembollen moet u planten met de juiste zijde naar boven en kleine bloembollen kunt u willekeurig verspreiden bij het planten. Voordat u gaat planten, moet u er voor zorgen dat de grond goed los is en eventueel aangevuld is met compost.

Normaal gesproken is de plantdiepte ongeveer 2x de hoogte van de bol. Grote bollen dienen ongeveer 10-15 cm uit elkaar worden geplant. Bij kleine bollen is dat ongeveer 7-10 cm, afhankelijk van het effect dat u wilt creëren.

Het geniet de voorkeur om bloembollen te planten in een zanderige grond, aangezien deze makkelijk water kan afvoeren. Indien ze worden geplant in een kleiachtige grondsoort, is het van belang ervoor te zorgen dat het water goed afgevoerd kan worden. De makkelijkste manier is om zand of compost aan de kleigrond toe te voegen.
Na het planten moeten de bloembollen water krijgen om te wortelen. Hoe eerder de bollen wortelen, hoe beter ze bestand zijn tegen vorst en kou. Indien er genoeg regen valt of is gevallen in het najaar, hoeft u ze geen extra water te geven.

Zomerbloeiers

Zomerbloeiers zoals Dahlia's, Gladiolen en Lelies kunnen het best geplant worden in het voorjaar, zodra de kans op vorst voorbij is, tot ongeveer het einde van mei. Plant ze op een zonnige locatie in de tuin of in een bloempot.

De plantdiepte voor zomerbloeiers varieert per soort, dahlia's en begonia's dienen vlak onder de oppervlakte geplant worden. Bloembollen zoals gladiolen en lelies en kleine bloembolletjes dienen geplant te worden op ongeveer 2x de hoogte van de bol.

De afstand tussen de bollen varieert sterk. Kleine bolletjes kunnen op ongeveer 10 cm van elkaar geplant worden, Gladiolen op 12 cm, begonia's op 25 cm en lelies op 30 cm. De Dahlia kan op ongeveer 40 cm onderlinge afstand geplant worden. Om een mooier effect te krijgen kunt u zonder problemen de bollen ook dichter bij elkaar planten, uiteraard met nog steeds een redelijke tussenruimte.

Gladiolus

De zomerbloeiers kunnen in elk grondtype worden geplant met als enige voorwaarde dat dit water goed af kan voeren. Indien ze geplant worden in een kleigrond, geniet het de voorkeur om deze eerst te mengen met tuinaarde of potgrond. Voor het planten in potten en bakken kan compost of potgrond worden gebruikt.
Geef de planten direct na het planten extra water zodat ze direct kunnen beginnen met wortelen. Bij een droge periode in de zomer moet er extra water worden gegeven zodat de grond vochtig blijft.Voor het antwoord op alle overige vragen en voor leuke tips verwijzen we u graag naar de website http://www.bulb.com